Οι μέντορες είναι μια ομάδα από νέους ταλαντούχους επιστήμονες, οι περισσότεροι φιναλίστ του Famelab, του διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης που δημιουργήθηκε στο Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το British Council σε περισσότερες από 20 χώρες. Οι μέντορες θα αναλάβουν καθήκοντα καθοδηγητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του προγράμματος. Με τη βοήθειά τους, οι μαθητές θα αναπτύξουν το θέμα τους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με την ερευνητική διαδικασία.


Μάρλεν Ινές ΒάσκεςΜάρλεν Ινές Βάσκες

Γεια σας! Ονομάζομαι Μάρλεν Ινές Βάσκες Χατζηλύρα Χριστοδούλου του Οσβάλντο και είμαι μισή από Κύπρο και μισή από Δομινικανή Δημοκρατία (στην Καραϊβική), γεννημένη στην Οδησσό της Ουκρανίας. Αν αυτά δεν σας μπέρδεψαν μπορώ να σας πω ότι είμαι Βιολόγος και σε ένα μεγάλο βαθμό και Μηχανικός Περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι λατρεύω να μαθαίνω για βιολογικά όντα και προσπαθώ να εφαρμόσω αυτή τη γνώση λύνοντας καθημερινά μας προβλήματα. Το πάθος μου είναι οτιδήποτε ζει στο νερό, από το μικρότερο και πιο γλοιώδη μικροοργανισμό στο μεγαλύτερο καρχαρία ή φάλαινα του ωκεανού. Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβάνομαι ότι το νερό εξυπηρετεί όλες τις βασικές μας ανάγκες για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη. Συνήθως χρησιμοποιώ την εργαστηριακή μου ποδιά, που στο μυαλό μου είναι η στολή της σούπεργούμαν και περνώ απεριόριστο χρόνο πάνω από μικροσκόπια ή άλλο εργαστηριακό εξοπλισμό. Προσπαθώ να βρω τι μπορεί να βλάψει το υδάτινο περιβάλλον ή την υγεία μας αν καταναλώσουμε ακατάλληλο νερό. Ευτυχώς στην προσπάθεια αυτή με βοηθούν και πολλοί νεότεροι, τους οποίους γνωρίζω στα μαθήματα και τα εργαστήριά μου. Μήπως θα ήθελες και εσύ να γίνει υπερήρωας του περιβάλλοντος; Έλα τότε να προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που επηρεάζει μια περιοχή που αγαπάς πιο πολύ. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολη η αρχή αλλά μέχρι το τέλος η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι εγγυημένες.

Έλενα ΚελίρηΈλενα Κελίρη

Είμαι η Έλενα Κελίρη. Την χρονιά του 1995, το Σύμπαν είχε συνομωτήσει να γίνω το πιο γρήγορο αναπαραγωγικό κύτταρο και ως δρομέας, να τρέξω στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας μου, στην κοιλιά της μητέρας μου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού είμαι αθλήτρια από την πρώτη κιόλας μέρα δημιουργίας μου μέχρι και σήμερα. Οι δύο μεγάλες μου αγάπες είναι η επιτραπέζια αντισφαίρηση και η χημεία. Μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιό αγαπάω περισσότερο και πιστέψτε με, κάθε φορά επιλέγω την χημεία γιατί είναι κάτι που εμπερικλείει την ζωή την ίδια. Η χημεία έχει την ικανότητα να σου ανοίγει τα μάτια της ψυχής και να σε ταξιδεύει σ’ένα μέρος μαγικό, που λέγεται Σύμπαν. Εκεί όπου μπορείς να βρείς τα στοιχεία της ζωής που είναι τα ίδια με αυτά του Περιοδικού Πίνακα. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι είσαι; Η ορθή απάντηση είναι άνθρωπος, σωστά; Αν σου πω ότι είσαι αστέρι; Σε μοριακό επίπεδο αυτό είναι αλήθεια και ήταν το θέμα της ομιλίας μου στον φετινό κυπριακό τελικό του Famelab. Διανύω τον τελευταίο χρόνο σπουδών μου, στον κλάδο της Χημείας (κατεύθυνση στη Χημεία Τροφίμων και Περιβάλλοντος), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησα την πτυχιακή μου, η οποία έχει τρομερό ενδιαφέρον. Το κρέας αποτελεί καθημερινή διατροφική συνήθεια και το βασικό ερώτημα είναι τι το καθιστά τόσο επικίνδυνο για την υγεία μας. Έχουμε ακούσει πολλά περί χοληστερόλης και καρκινογόνων ουσιών και σ’αυτά επέλεξα να εστιάσω την έρευνά μου. Συγκεκριμένα, η έρευνά μου αφορά την αύξηση προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης σε σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Ακόμα ένα ενδιαφέρον ερευνητικό θέμα, οπου είχα την ευκαιρία να εστιάσω την περσινή χρονιά, είναι η χημεία του καφέ και συγκεκριμένα η αντίδραση Maillard, μια χημική αντίδραση που προκαλεί το καφέ χρώμα στον καφέ. Ποιός δεν πίνει αυτό το καφέ υγρό; Εθισμένος ή όχι στο καφέ, η αντίδραση Maillard είναι ο λόγος που σε κάνει να πίνεις τον καφέ και να τον λατρεύεις. Με αυτό το θέμα και με τίτλο “Ο καφές από μια άλλη οπτική γωνία” κατάφερα να περάσω στον φετινό κυπριακό τελικό Famelab. Η εργαστηριακή εμπειρία που περιλαμβάνει ο κλάδος μου, είναι ταυτόχρονα προνόμιο αλλά και ευθύνη. Ο δρόμος που επιλέγουν οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου εύκολος αλλά το αποτέλεσμα κάνει την διαδρομή να αξίζει. Το ταξίδι μου στην Επιστήμη είναι μέχρι στιγμής υπέροχο και προσπαθώ με κάθε τρόπο να το κάνω όλο και πιο μυστήριο και ενδιαφέρον. Θες να κάνεις μαζί μου το ταξίδι αυτό;

Αντώνης ΚουντούρηςΑντώνης Κουντούρης

Είμαι ο Αντώνης Κουντούρης. Σπούδασα Μηχανολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π) και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη μελέτη θερμομονωτικών προϊόντων στο τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο Ε.Μ.Π, μελετώντας την ανάπτυξη δομικών υλικών από απόβλητα πολυμερών υλικών. Γνωρίζετε τι είναι τα πολυμερή υλικά; Είναι σύνθετη λέξη από το «πολύ» και το «μέρη», που πάει να πει ότι έχω πάει σε πολλά μέρη και ότι εάν με επιλέξετε ως μέντορα σας, θα πάμε μαζί και στο Cheltenham Science Festival ως νικητές του School-Lab. Αστειεύομαι φυσικά επειδή :
1ο Τα πολυμερή υλικά είναι τα «πλαστικά υλικά». Μάλιστα η διδακτορική μου διατριβή ταυτίζεται με την εργασία μου. Ήμουν διευθυντής έργου παραγωγής καινοτόμου οικοδομικού προϊόντος προερχόμενο από τα πλαστικά βιομηχανικά απόβλητα της εταιρείας Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd, έργο που έλαβε το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα Μεταποίησης (2014) και το Πρώτο Βραβείο Οίκο-Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Inneon (2016).
2ο Καμία σημασία δεν έχει το βραβείο σε αυτόν τον διαγωνισμό. Σημασία έχει να εξάψουμε την «επιστημονική» δημιουργικότητα σου μέσω αυτής της δράσης, αφού όπως ανάφερα σε ομιλία μου στο TEDxNicosia (2016): «Οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες στις οποίες οφείλουμε να τα εμπλέκουμε, θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τη μοναδικότητά τους.» Αυτή μου η άποψη με οδήγησε στην εθελοντική διοργάνωση των παρουσιάσεων «Δημιουργική Πολιτεία», σε παιδιά του δημοτικού, οι οποίες προωθούν την δημιουργικότητα, την ανακύκλωση και την κριτική σκέψη.
Επίσης η ευαισθησία μου σε θέματα δημιουργικής σκέψης με οδήγησε στην έκδοση (2015) ενός βιβλίου με τίτλο «Περί Δημιουργικότητας … με τη ματιά ενός 30άρη».Όπως καταγράφω στο βιβλίο «Πιστεύω ακράδαντα ότι με μπόλικη δημιουργική σκέψη, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο». Ας δημιουργήσουμε λοιπόν…

Νίκος ΚωνσταντίνουΝίκος Κωνσταντίνου

Ο Νίκος είναι γνωστικός νευροεπιστήμονας. Προσπαθεί καθημερινά να κατανοήσει τις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου σε σχέση με τις σκέψεις και συμπεριφορές μας. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζει πειραματικές μεθόδους όπου εστιάζουν στην προσοχή, μνήμη και αντίληψη και εφαρμόζονται κατά την διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας. Κίνητρο στην δουλειά του είναι να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναδεικνύει μια πλούσια, ζωντανή, συνειδητή αντίληψη του κόσμου.
Στράφηκε στην επιστήμη μετά από ένα τραυματισμό που του στέρησε τη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μετά την αποφοίτησή του από τον κλάδο Ψυχολογίας, συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακολούθως σε διδακτορική διατριβή στο University College London.
Τώρα ζεί στη Λεμεσό και έχει ένα γιο. Το να ονειρεύεται τις δυνατότητες της επιστήμης τον ανεβάζει σε υψηλά πνευματικά επίπεδα, ενώ το τρέξιμο είναι αυτό που τον προσγειώνει.
Είναι παθιασμένος με την επικοινωνία της επιστήμης και πιστεύει οτι η επιστήμη είναι ατελής χωρίς την κατάλληλη επικοινωνία της. Με την συμμετοχή και την οργάνωση διαφόρων επιστημονικών εκδηλώσεων όπως το Famelab, TEDxNicosia, Café Scientifique, Mediteranean Science Festival κατάφερε να συμπεριλάβει το πάθος του αυτό στην καθημερινότητά του.

Ορέστης ΜαραγκόςΟρέστης Μαραγκός

Είμαι ο Ορέστης Μαραγκός και γεννήθηκα στη Λευκωσία. Έκανα την διδακτορική μου διατριβή στον κλάδο της πολιτικής μηχανικής, τομέας που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό δομημένου περιβάλλοντος, όπως είναι οι γέφυρες και οι ουρανοξύστες, στοχεύοντας στo όφελος και στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Πρωταρχικός στόχος ενός πολιτικού μηχανικού είναι η λύση προβλημάτων, συμβάλλοντας έτσι και σε τομείς που δεν έχουν άμεση σχέση με το δομημένο περιβάλλον. Ένας απ’αυτούς είναι η οδοντιατρική. Για αρκετά χρόνια προσπαθούσα να απαντήσω στο ερώτημα γιατί οι οδοντιατρικές συνθετικές αποκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, έφτιαξαι υπολογιστικά μοντέλα που να διεγείρουν τις διάφορες δυνάμεις που αναπτύσσονται σε επίπεδο δοντιού και αποκατάστασης. Τα μοντέλα αυτά βασίζονται σε δεδομένα που έχουν προκύψει από πειράματα. Συγκεκριμένα, για να συλλέξω τις ιδιότητες που σχετίζονται με την συμπεριφορά των συστατικών του δοντιού, χρησιμοποίησα μια τεχνική που λέγεται ακουστική μικροσκοπία. Ένα ακουστικό μικροσκόπιο εστιάζει σε ήχους υψηλής συχνότητας των διαφόρων υλικών και προκαλεί μικρούς “σεισμούς” στην επιφάνεια τους. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά μου εστιάζει στην συμπεριφορά του μεταλλικού αφρού.
Επιπλέον διδάσκω σε πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, στο τμήμα Μηχανικής, τη διαδικασία πολιτικού μηχανικού σχεδίου καθώς επίσης και την ανάπτυξη επαγγελματικών επιδεξιοτήτων που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό μηχανικό. Στα πλαίσια των μαθημάτων αυτών, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία προετοιμασίας ομαδικών εργασιών, τις οποίες παρουσιάζουν με διάφορους τρόπους. Η εργασία με τίτλο “Η πραγματικότητα της σκιάς” παρουσιάστηκε στο 1ο Mediterranean Science Festival, το 2015. Η εργασία αυτή ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού επιστήμης, τεχνολογίας και τέχνης και περιελάμβανε τρισδιάστατα γλυπτά με σκιάσεις. Μια πιο πρόσφατη εργασία περιλάμβανε τον σχεδιασμό ενός μοντέρνου υπεραστικού σιδηρόδρομου που θα ενώνει τη Λευκωσία με τη Λεμεσό και η εργασία αυτή έχει δημοσιευτεί στον κυπριακό τύπο.
Η Επιστήμη έχει μεγαλύτερες επιρροές όταν επικοινωνείται απλά και αποτελεσματικά. Αυτός ήταν και ο λόγος συμμετοχής μου στον κυπριακό διαγωνισμό Famelab του 2014, όπου πήρα την 3η θέση. Επιπλέον ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής στον μαθητικό διαγωνισμό S Factor του 2015.

Άντια ΜαυρομάτηΆντια Μαυρομάτη

Η γλώσσα είναι τα πάντα για τον άνθρωπο. Το να επικοινωνούμε και να εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες, τους φόβους και τα συναισθήματά μας είναι μεγάλο κατόρθωμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Και αυτό γιατί διαμέσου της γλώσσας μπορούμε ακόμα και να ... παρουσιάσουμε τον εαυτό μας στο κοινό! Είμαι η Άντια Μαυρομάτη και είμαι γλωσσολόγος και καθηγήτρια Αγγλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 12 χρόνια. Είμαι επίσης αξιολογημένη εξετάστρια από το CIE (Cambridge International Examinations) για το προφορικό μέρος της εξέτασης IGCSE-ESL. Σπούδασα Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, αλλά, όντας γοητευμένη με τις γλώσσες, αποφάσισα να προχωρήσω σε δεύτερο πτυχίο στις Τουρκικές και Μεσανατολικές σπουδές. Ο τρόπος με τον οποίο οι γλώσσες αναδύονται, αναπτύσσονται, εξελίσσονται και αλλάζουν με ενέπνευσε και μου έδωσε κίνητρο για περαιτέρω μελέτη, έτσι ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Στο παρόν στάδιο, είμαι υποψήφια διδάκτωρ Γλωσσολογίας, με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ γλώσσας και κοινωνίας. Η μελέτη των γλωσσών είναι πραγματικά μαγευτική. Μπορείτε να μελετήσετε πώς τα παιδιά κατακτούν την γλώσσα, τον τρόπο με τον οποίο η ομιλία των ανδρών και των γυναικών διαφέρει, πώς ο πολιτισμός και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που μιλάμε, πώς οι έφηβοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα κλπ. Για χρόνια τώρα, έχω διεξάγει έρευνα στον τομέα της κοινωνιογλωσσολογίας, και πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη στάση απέναντι στις διαλέκτους και τις επίσημες γλώσσες. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, πιστεύουν λανθασμένα ότι οι διάλεκτοι είναι κατώτερα γλωσσικά συστήματα από την τυποποιημένη μορφή της γλώσσας και τείνουν να τις υποτιμούν. Αυτοί και πολλοί άλλοι μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τις γλώσσες θα πρέπει να συζητούνται και να παρουσιάζονται επιστημονικά.
Το πάθος μου για τη δημόσια ομιλία, με οδήγησε στο να συμμετάσχω στο διαγωνισμό Famelab το 2016, όπου επιλέχθηκα ως πρώτη επιλαχούσα στον Εθνικό τελικό. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης. Επίσης, από το 2012, είμαι καθηγήτρια και συντονίστρια του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (ΕΚΝ) Κύπρου. Όντας καθηγήτρια μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπου οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους για διάφορα τρέχοντα θέματα, είναι ένας απαιτητικός ρόλος, και αυτό γιατί οι καθηγητές του ΕΚΝ διδάσκουν στους μαθητές τις δεξιότητες δημόσιας ομιλίας και τους βοηθούν στην έρευνα ενός θέματος αλλά και να γράφουν πειστικές ομιλίες. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη γαλούχηση της αίσθησης της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης των μαθητών.
Είναι πεποίθησή μου ότι τα ευρήματα των ερευνών θα πρέπει να είναι προσιτά και κατανοητά σε όλους, και σε ό,τι αφορά τους νέους, θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης. Αδημονώ για την έρευνα νέων θεμάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα, μαζί με μαθητές και μαθήτριες που έχουν την όρεξη να εμπλακούν στην επικοινωνία της επιστήμης.

Βίκυ ΝικολαΐδουΒίκυ Νικολαΐδου

Γειά σας! Ονομάζομαι Βίκυ Νικολαΐδου και είμαι επιστήμονας (μ’ αρέσει πολύ να το λέω αυτό). Κάποτε ήθελα να δοκιμάσω όλες τις μπύρες του κόσμου. Αυτό όμως δεν μπορούσα να το κάνω επάγγελμα γι’ αυτό σπούδασα Βιολογία στην Αθήνα και έτσι ανακάλυψα πόσο ενδιαφέρον έχει η επιστήμη και δεν ήθελα να σταματήσω εκεί. Επιπλέον, η επιθυμία μου για ταξίδια ήταν μεγάλη γι’ αυτό αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές και ακολούθως διδακτορικές σπουδές. Όλα αυτά τα χρόνια σπουδών, είχα την ευκαιρία να μάθω πολλά για κάτι πολύ ενδιαφέρον κύτταρα, που λέγονται οστεοβλάστες, όπου είναι ουσιαστικά τα κύτταρα που φτιάχνουν τα κόκκαλά μας. Τα κύτταρα αυτά δουλεύουν πολύ σκληρά. Γνωρίζεις ότι ολόκληρος ο σκελετός ενός ενήλικα αντικαθίσταται κάθε 10 χρόνια? Με την βοήθεια πειραμάτων ανακάλυψα τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η δράση των οστεοβλαστών από κάτι άλλα κύτταρα που βοηθούν στην καταπολέμηση μολύνσεων και λέγονται ανοσοποιητικά κύτταρα, επηρεάζοντας έτσι και διάφορες ασθένειες των οστών όπως είναι η αυτοάνοση αρθρίτιδα. Η μελέτη των ανοσοποιητικών κυττάρων είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί είναι αυτά που θα μας προστατεύσουν από τις μολύνσεις αλλά και από τον καρκίνο. Κάθε φορά που δημιουργείται μια πληγή, κοκκινίζει, πρήζεται αλλά μετά επουλώνει και αυτό οφείλεται στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Κάθε φορά που προκύπτει κρυολόγημα ή νιώθεις αδιαθεσία για λίγες μέρες, έχεις πονόλαιμο ή ακόμα και πυρετό αυτό είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα αντεπιτίθεται και νιώθεις καλύτερα. Πρέπει να είμαστε ευγνώμων για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γιατί χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει. Ο τρόπος βέβαια με τον οποίο δουλεύει, είναι περίπλοκος και πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, μαζί τους κι εγώ, δουλεύουν σκληρά για να τον ανακαλύψουν! Αυτό προσπαθώ να διδάξω και στους φοιτητές μου.
Ακόμη ένα μεγάλο μου πάθος είναι το φαγητό (ως γνήσια Κύπρια) και η μαγειρική που μοιάζει πολύ με το να κάνεις πειράματα. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα βγει ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά όταν πετύχει είναι απολαυστικό. Αν δεν ήμουν επιστήμονας, θα ήθελα να ήμουν σεφ (ή μπορεί και να γίνω μια μέρα). Πιστεύω ότι ο κόσμος της επιστήμης κάνει τα πάντα γύρω μας να έχουν μια λογική εξήγηση και πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα.

Μαριάννα ΠαγκρατίδουΜαριάννα Παγκρατίδου

Ησυχία δεν έχει! Έχοντας σπουδάσει παιδαγωγικά, ήρθε από Καβάλα για να κάνει μάστερ Γνωστικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Δεν της έφτανε το Μάστερ. Έμπλεξε με πολλούς και με πολλά και παράλληλα έγινε εκπαιδεύτρια Μη Τυπικής Μάθησης, εθελόντρια στο TEDxLimassol (ομάδα παρουσιαστή) & TEDxUnic (ομάδα ομιλητών), οργανωτικό μέλος του Mediterranean Science Festival και φυσικά FameLaber. Σήμερα πια, ως Διδακτορική φοιτήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας και ως Certified Scuba Diver, κάνει καταδύσεις στα άδυτα του ανθρώπινου μυαλού και στο βυθό της θάλασσας. Περίεργα περίεργη, και με εργαλεία, από τη μια τη σύγχρονη τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας και τα κόμικς, και από την άλλη τις μπουκάλες οξυγόνου και τη μάσκα της, βουτάει με το ίδιο πάθος και θαυμασμό, άλλοτε στα μυστηριώδη μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου, της μνήμης, της προσοχής, της αντίληψης, της ανθρώπινης σκέψης, και άλλοτε στο μυστηριώδη κόσμο κάτω από το νερό. Στα 25 της χρόνια, ερωτευμένη με αυτό που λέγεται επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύτερο κοινό (science communication), ανυπομονεί να σας γνωρίσει, να σας δείξει αυτά που ξέρει και να μάθει από εσάς. Ησυχία δεν έχει! Γιατί, όπως συνηθίζει να λέει, τι να την κάνεις την ησυχία, όταν υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις και να κάνεις!

Ανδρέας ΠαπαδόπουλοςΑνδρέας Παπαδόπουλος

Ονομάζομαι Ανδρέας Παπαδόπουλος και αυτοαποκαλούμαι επαγγελματίας Αστροφυσικός, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται στο να πληρώνομαι για να παρατηρώ (και κάποιες φορές να μελετώ) την φυσική των αστεριών και των γαλαξιών του Σύμπαντος μας! Ως παιδί ονειρευόμουν να γίνω αστροναύτης, αλλά συμβιβάστηκα με την δεύτερη καλύτερη δουλειά στο Σύμπαν! Σπούδασα Φυσική, ακολούθως Αστρονομία (μεταπτυχιακό) και πριν ένα χρόνο ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στην Αστροφυσική, όπου είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω και να μελετήσω μια σπάνια κατηγορία αστεριών που πεθαίνουν, τους λεγόμενους Υπέρλαμπρους Υπερκαινοφανείς. Για την μελέτη μου αυτή ταξίδεψα δύο φορές στην κορυφή ενός ψηλού βουνού στην Χιλή, με σκοπό να χρησιμοποιήσω ένα από τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια στον κόσμο και μια τεράστια υπερσύγχρονη κάμερα των 540 Megapixels! Σήμερα δουλεύω σαν ερευνητής για την Ερευνητική Ομάδα Αστροφυσικής και Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και μελετώ το πώς οι γαλαξίες (μαζί και τον δικό μας) σχηματίστηκαν και πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου (δισεκατομμύρια χρόνια = 109 yrs). Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιώ δεδομένα/μετρήσεις από το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα (Herschel Space Observatory) και τον μεγαλύτερο υπερυπολογιστή που διαθέτει η Κύπρος, γνωστό ως Cy­Tera! Ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει να κάνει με το Σύμπαν (μαύρες τρύπες, εκρήξεις αστεριών, γνωστοί και ως Υπερκαινοφανείς, Εξωπλανήτες κτλ.) και πιστεύω ότι η ανθρώπινη περιέργεια (ειδικά των παιδιών) είναι το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας, γιατί αυτή είναι που θα μας οδηγήσει να ανακαλύψουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Ως μέντορας στο School=Lab, στοχεύω στην “θρέψη” της παιδικής αυτής περιέργειας με αστροφυσική! Αγαπώ τις αστροπαρατηρήσεις (έχω ήδη καταφέρει να μάθω στον ενός έτους γιο μου πως να ξεχωρίζει το Φεγγαράκι, τα αστεράκια και τα αεροπλάνα στον βραδινό ουρανό) και την αστρο­φωτογραφία. Επίσης μ' αρέσει πολύ να παίζω ποδόσφαιρο και μπάσκετ, και σύμφωνα με την γυναίκα μου, είμαι εθισμένος στις ταινίες, κυρίως επιστημονικής φαντασίας! Είμαι φανατικός τηλεθεατής του Discovery Channel, Discovery Science και της τηλεοπτικής σειράς "The Big Bang Theory", σε σημείο που όταν υπολογιστικοί κώδικες και προγράμματα “τρέξουν” με επιτυχία, πράγμα σπάνιο, φωνάζω “BAZINGA”!

Χρίστος ΠαπανεοφύτουΧρίστος Παπανεοφύτου

Είμαι ο Χρίστος Παπανεοφύτου (αυτός με τα γυαλιά στο δεξί μέρος της selfie) και δεν έχω λογαριασμό στο Facebook! Σπούδασα χημικός μηχανικός και μετά αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη βιοχημεία και έτσι έγινα και βιοχημικός. Μου αρέσει να απομονώνω νέες πρωτεΐνες και να μελετώ τις ιδιότητες και τη δομή τους. Θεωρώ ότι οι πρωτεΐνες είναι πολύ εντυπωσιακά βιομόρια γιατί, όπως υποδηλώνεις και το όνομά τους, είναι οι ουσίες με κυρίαρχο και πρωταρχικό ρόλο στη ζωή. Επίσης μου αρέσει να μελετώ νέα ένζυμα, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των πρωτεϊνών και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά γιατί ρυθμίζουν πάρα πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Η έλλειψη ή υπερπαραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων σχετίζεται με αρκετές ασθένειες στο σώμα μας. Τα τελευταία χρόνια μελετώ κάποιες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών όπου το σώμα μας μπερδεύεται και επιτίθεται στον εαυτό του. Τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε αυτοάνοσες και θέλουμε να αναπτύξουμε καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπισή τους. Με μία μέθοδο που ονομάζεται τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA μπορούμε να παράγουμε ανθρώπινες πρωτεΐνες σε βακτήρια και να τις μελετάμε στο εργαστήριο. Καθώς μου αρέσουν πολύ και τα μαθηματικά κατάφερα να συνδυάσω την παραγωγή των πρωτεϊνών που μας ενδιαφέρουν στα βακτήρια με μαθηματικές εξισώσεις! Επιπρόσθετα βρήκα εξισώσεις με τις οποίες μπορούμε να δούμε πόσο ισχυρά δεσμεύεται ένα φάρμακο σε μία πρωτεΐνη που προκαλεί μία ασθένεια. Επίσης, διδάσκω σε φοιτητές το μάθημα της βιοχημείας και συζητάμε για τη σύνθεση των βιομορίων στο σώμα μας συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, τις βιοχημικές τους δράσεις καθώς και τον έλεγχο του μεταβολισμού τους.

Ρένα ΠαπαχριστοφόρουΡένα Παπαχριστοφόρου

Ονομάζομαι Ρένα Παπαχριστοφόρου, γεννήθηκα στη Λευκωσία στις 3 Απριλίου 1979. Ολοκληρώνοντας το λύκειο πήρα τη πρώτη μεγάλη απόφαση της ζωής μου και ταξίδεψα στη Γαλλία με σκοπό να σπουδάσω Βιολογία ή Ιστορία της Τέχνης... Τελικά πήρα πτυχίο στη Βιολογία και μεταπτυχιακό στη Βιοχημεία. Επιστρέφοντας στην Κύπρο ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στη Μοριακή Βιολογία. Για πολλά χρόνια εργάστηκα ως ερευνήτρια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα μελετώντας Σπάνια Νοσήματα κυρίως τη Γαλακτοζαιμία η οποία είναι η πιο συχνή κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Με εντυπωσιάζει η αρμονία και η ισορροπία που χαρακτηρίζει όλα τα έμβια και ο τρόπος με τον οποίο το κάθε κύτταρο αντιδρά όταν αυτή διαταράσσετε με σκοπό να την αποκαταστήσει. Σήμερα εργάζομαι ως καθηγήτρια και ως σύμβουλος Βιολογίας στο Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να μεταφέρω στους νέους γνώσεις και αγάπη για τις Βιολογικές Επιστήμες. Επίσης, μέσα από βιωματικά εργαστήρια προσπαθούμε να εμπεδώσουν οι μαθητές αυτό που μας αποδεικνύει η γενετική επιστήμη δηλαδή το πόσο όμοιοι και διαφορετικοί είμαστε. Τελικά, δεν κατάφερα να ασχοληθώ με την τέχνη ωστόσο η εμπειρία μου με τη μελέτη του ανθρώπινου μεταβολισμού σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο με έμαθε να μελετώ και να διδάσκω την επιστήμη της ζωής με εικαστική προσέγγιση και να αναγνωρίζω την σημασία της για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Κάλλια ΠαρίδηΚάλλια Παρίδη

Ας παρουσιάσω λοιπόν το εαυτό μου: ονομάζομαι Κάλλια Παρίδη. Στην πραγματικότητα όμως αυτή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Η πραγματική μου ταυτότητα είναι επιστήμονας μεταμφιεσμένος Αν είσαι ένα από εμάς, τους λάτρεις της επιστήμης, θα με ξέρεις με το κωδικό μου όνομα, “Μεθογνωσία”. Με χαρακτηρίζει απόλυτα! Λατρεύω τους μύθους αλλά πάντα ψάχνω να μαθαίνω πράγματα με επιστημονικές μεθόδους. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κύπρο, το ηλιοβασίλεμα, η ανατολή του ηλίου αλλά και νυκτερινός ουρανός αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και κίνητρο έρευνας. Ψάχνοντας απαντήσεις για φαινόμενα όπως το ουράνιο τόξο, την καταιγίδα και όλα τα περίεργα της φύσης, αποφάσισα να σπουδάσω Φυσική. Αν και είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω διάφορα μυστήρια του σύμπαντος, το πάθος μου για την επιστήμη και η ανάγκη μου να την μοιραστώ με οδήγησαν σε διδακτορικές σπουδές στην Εκπαίδευση Επιστήμης. Μελετώ πώς δουλεύει ο ανθρώπινος νους, πως αναπτύσσει ιδέες και πώς βρίσκει λύσεις. Να ξέρετε ότι η Φύση δεν μας έχει βγάλει από το μεγάλο σχέδιο. Είμαι κατενθουσιασμένη να μελετήσω πώς και εμείς, ως μαθητές του μεγάλου αυτού σχεδίου, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γαλιλαίο, από τον Αϊνστάιν και τον Higgs μέχρι το πιο μικρό παιδί στην τάξη, αναπτύσσουμε ιδέες και μοντέλα. Μπορεί να έχουμε όλοι αντικρίσει ένα ουράνιο τόξο, αλλά ο καθένας μας το έχει “δει” διαφορετικά. Πιστεύω ότι αν πετύχεις το δικό σου “ουράνιο τόξο”, τότε η ζωή σου δεν θα ναι ποτέ η ίδια. “Κοιτάζοντας” σε ένα μαθαίνεις αρχικά το “τι είναι”, αλλά “βλέποντας” ουσιαστικά ένα οδηγείσαι στο να μάθεις τα πώς και τα γιατί. Ο Φυσικός είναι παντού και πάντα Φυσικός. Γι’ αυτό ψάχνω πάντα για απαντήσεις. Ελπίζω και εσείς να διαλέξετε το δρόμο της επιστήμης για να ανακαλύψετε όλα αυτά τα μυστήρια που υπάρχουν εκεί έξω.

Μυρτάνη ΠιερήΜυρτάνη Πιερή

Είμαι η Μυρτάνη Πιερή. Γεννήθηκα στο Σύδνευ της Αυστραλίας, στις 16 Απριλίου στις 9 το πρωί. Αυτό με κάνει Κριό με ωροσκόπο Τοξότη και αυτό σημαίνει...εεεε...απολύτως τίποτα. Σπούδασα Βιολογία και συνέχισα με διδακτορικές σπουδές στην Ανθρωπολογία. Κι εγώ η ίδια είμαι άνθρωπος και ίσως αυτό με οδήγησε στο να εστιάσω σ’ αυτό το ζώο. Για πολλά χρόνια προσπάθησα να βάλω και γω το λιθαράκι μου στον αγώνα κατά του καρκίνου, κατασκευάζοντας χημειοθεραπευτικά φάρμακα που στοχεύουν τα “άτακτα” καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή, κάτι που ακόμα προσπαθούμε να πετύχουμε. Τώρα μελετώ διάφορες κυπριακές οικογένειες με κληρονομικές ασθένειες που έχουν προκληθεί από μεταλλάξεις στο DNA. Κατάφερα να βάλω αυτές τις μεταλλάξεις στα ποντίκια (που συνήθως δεν έχουν πρόβλημα), προσπαθώντας να καταλάβω πως προκαλούν την ασθένεια. Παράλληλα διδάσκω σε φοιτητές το πως δουλεύει το ανθρώπινο σώμα, αναδεικνύοντας πόσο πολυάσχολο είναι ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Άρα δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα όταν δυσκολευόμαστε να βγούμε απ’ το κρεβάτι. Είμαι κατενθουσιασμένη όταν μελετώ το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Να ψάχνω γιατί περπατάμε, μιλάμε, αναπνέουμε, γελάμε, ερωτευόμαστε τα λάθος άτομα...όλα σε μοριακό επίπεδο! Αν δεν ήμουν Βιολόγος, θα ήθελα να είμαι Αστροφυσικός γιατί μ’ αρέσει ό,τι έχει να κάνει με τον ουρανό: αστέρια, γαλαξίες, μαύρες τρύπες (αν και δεν υπάρχουν τελικά) και το γεγονός ότι αν ταξιδεύω με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός θα ξανανιώσω! Επίσης, θα ήθελα να είμαι επαγγελματίας τενίστρια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα.
Πιστεύω ότι η επιστήμη είναι μαγική, διασκεδαστική, ευχάριστη, φτάνει να διδάσκεται με τον σωστό τρόπο. Αλλιώς μπορεί να γίνει η χειρότερη εμπειρία της ζωής σου. Το 2011, συμμετείχα στον διεθνή διαγωνισμό Famelab στην Αγγλία, όπου κέρδισα την πρώτη θέση (και μια μπουκάλα σαμπάνια την οποία τίμησα δεόντως!).

Λουίζα ΣοφοκλέουςΛουίζα Σοφοκλέους

Είμαι η Λουίζα Σοφοκλέους και έχω γεννηθεί στη Λάρνακα. Εκ φύσεως περίεργη ρωτούσα πάντα από παιδί τι είναι αυτό και τι είναι το άλλο και τι και γιατί και πώς. Από περιέργεια έγινα πρόσκοπος και εκεί αντιλήφθηκα πολύ νωρίς την απέραντη αγάπη μου για τη φύση, το περιβάλλον και γενικά για ολόκληρο τον φανταστικό κόσμο που μας περιβάλλει. Έτσι αποφάσισα να γίνω επιστήμονας. Σπούδασα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες και συνέχισα με μεταπτυχιακό στην Βιοιατρική Μηχανική που ουσιαστικά είναι οι εφαρμογές της μηχανικής, της φυσικής και των μαθηματικών στην ιατρική και την βιολογία, κάτι σαν ο μηχανικός του σώματος και όχι μόνο. Ναι, αυτός που πρέπει να βρει πως λειτουργεί κάτι, γιατί έχει χαλάσει και πώς φτιάχνετε. Αυτά τα γιατί και τα πώς πάντα με κυνηγούν! Δούλεψα για ένα χρόνο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να μπορέσω να ανακαλύψω τη διαδρομή ενός ραδιοφαρμάκου από την παραγωγή μέχρι την διανομή και χρήση του. Τώρα εκπονώ το διδακτορικό μου στην Βιοιατρική και προσπαθώ να μεταφέρω στους φοιτητές τη μαγεία της επιστήμης διδάσκοντας αλλά και λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις για την επικοινωνία της επιστήμης όπως το FameLab όπου το 2015 κατέλαβα την πρώτη θέση στην Κύπρο. Όταν δεν διαβάζω η δουλεύω προσπαθώ να γίνω εκπαιδευτής σκυλιών, ενός συγκεκριμένα, αλλά η ατίθαση σκυλίτσα μου έχει άλλη άποψη. Το περίεργο με εμένα είναι ότι συχνά συνομιλώ με τα κατοικίδια μου (έχω και ένα γάτο), με τα λουλούδια, τα δέντρα, τα πουλιά, τις πεταλούδες και με ένα σκαντζοχοιράκι που έχω στην αυλή μου. Βλέπετε από όλα τα πλάσματα έχεις κάτι να μάθεις για να μπορέσεις να εξηγήσεις τα γιατί και τα πώς του κόσμου μας!

Κατερίνα ΣτεφάνουΚατερίνα Στεφάνου

Γειά σας! Ονομάζομαι Κατερίνα Στεφάνου. Είμαι 26 χρονών και είμαι Βιοχημικός, Μικροβιολόγος και FameLaber.
Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: η επιστήμη και η σοκολάτα. Μπορούμε με κάποιο τρόπο να συνδέσουμε αυτά τα δύο; Φυσικά!
Το 2015/2016 έχουν καταναλωθεί 7.3 εκατομμύρια τόνοι σοκολάτας παγκοσμίως. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση αυτού του φαινομένου; Λοιπόν , θα το θέσω ως εξής: τι νιώθετε όταν τρώτε σοκολάτα; Εγώ προσωπικά νιώθω απίθανα και αυτό συμβαίνει γιατί απελευθερώνονται στον εγκέφαλο χημικές ουσίες (συγκεκριμένα ορμόνες), που προσδίδουν την αίσθηση ευτυχίας και χαλάρωσης. Προσοχή! Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τρομακτικό ε; Μην ανησυχείς, η επιστήμη είναι εδώ για σένα και θα βοηθήσει να κατανοήσεις πώς και γιατί το σώμα μας αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα και να βρεις θεραπείες για τις διάφορες ασθένειες.
Στον δικό μου κόσμο, τον κόσμο της βιολογίας, η επιστήμη με βοηθά να κατανοήσω τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στους ζωντανούς οργανισμούς, ούτως ώστε να καταλάβω γιατί αρρωσταίνουμε, πώς ο οργανισμός μας καταπολεμά τις ασθένειες, γιατί νιώθουμε ευτυχισμένοι, γιατί νυστάζουμε όταν βραδιάζει και γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τη σοκολάτα.
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, εστίασα στη μελέτη της μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί νύστα. Επίσης είχα την ευκαιρία να μελετήσω ένα βακτήριο που προκαλεί μόλυνση στους πνεύμονες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δουλεύω σε διαγνωστικό εργαστήριο, όπου εγώ και η ομάδα μου βοηθάμε τις μέλλουσες μητέρες να βεβαιωθούν ότι θα φέρουν στο κόσμο υγιή παιδιά. Καθημερινός μου στόχος είναι να πηγαίνω στο εργαστήριο, να φοράω την κάπα του υπερήρωα (εργαστηριακή ρόμπα) και να κάνω πολλά πειράματα.
Η επιστήμη των ζωντανών οργανισμών είναι καταπληκτική γιατί σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις συνεχώς καινούρια πράγματα και αυτό την κάνει ενδιαφέρουσα και καθόλου βαρετή. Όπως είπε άλλωστε ο φίλος μας ο Αϊνστάιν, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή να μην σταματάς να προβληματίζεσαι.

Χάρης ΣτεφάνουΧάρης Στεφάνου

Ο Χάρης γεννήθηκε το 1984, την μέρα που ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο Macintosh. Από τότε, ο κόσμος των υπολογιστών έχει καταγράψει τη δική του εξελικτική ιστορία και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, εκείνο το αγόρι που γεννήθηκε την ίδια μέρα με το Mac, σιγά σιγά μεγάλωσε και έγινε επιστήμονας. Η εξέλιξη αυτή στη ζωή του ήταν αναμενόμενη, αφού από μικρός ενθουσιαζόταν με θέματα όπως το ηλιακό σύστημα, οι ωκεανοί (μεγάλος θαυμαστής του Jacque Cousteau), πως πετάνε τα πουλιά και οτιδήποτε του κινούσε το ενδιαφέρον. Την χρονική αυτή περίοδο, ο Χάρης είναι Κλινικός Εργαστηριακός Επιστήμονας με ειδίκευση στην Μοριακή Διάγνωση. Περνάει πολλές ώρες στο εργαστήριο, κάνοντας πειράματα που σχετίζονται με ανθρώπινα δείγματα όπως το αίμα και το DNA. Αυτό του προσφέρει την ευκαιρία να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για διάγνωση και θεραπεία μιας ασθένειας. Αν και περνά τόσες πολλές ώρες στο εργαστήριο, του αρέσει να μοιράζεται και να επικοινωνεί την επιστήμη. Η ανάγκη του αυτή του δίνει κίνητρο να συμμετέχει σε διαγωνισμούς όπως είναι το FameLab, αλλά και σε εκδηλώσεις όπως είναι η Βραδιά του Ερευνητή και το Mediterranean Science Festival! Φέτος, το αγόρι αυτό, αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα στο πρόγραμμα School-Lab και είναι πρόθυμος να βοηθήσει τις ομάδες του να ανακαλύψουν αλλά και να περιγράψουν πόσο υπέροχη είναι η επιστήμη.

Κωνσταντίνος ΤιμινήςΚωνσταντίνος Τιμινής

Είκοσι πέντε χρόνια τώρα έμαθε ν’ ακούει πάντα την καρδιά του! Κι όταν οι διαλέξεις στο πανεπιστήμιο είχαν ήδη ξεκινήσει κι έπρεπε να αφήσει τα χιλιόμετρα στο στίβο, πάλι την καρδιά του άκουγε. Κι ας έχανε μόνιμα το πρώτο τέταρτο κάθε διάλεξης! Φαίνεται όμως πως όσο έμενε ήταν αρκετό, αφού τελείωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις του. Αποφοίτησε με πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών και δευτερεύον αυτό της Βιοϊατρικής Μηχανικής, ενώ πλέον ικανοποιώντας ένα παιδικό όνειρο, συνεχίζει με μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Πριν μερικούς μήνες, παρά το θέμα που έχει μόνιμα με τον χρόνο, είχε 3 λεπτά διαθέσιμα, και δοκίμασε την τύχη του στο FameLab (το μεγάλο ξαδερφάκι του School-Lab!). Ήταν συνεπής, έκανε τα 3 αυτά λεπτά να αξίζουν, κι αναδείχθηκε νικητής στον εθνικό τελικό! Στο Cheltenham και το διεθνή τελικό όπου και προκρίθηκε, ήταν ξεκάθαρος: επιστήμη κι απόλαυση μπορούν να συνυπάρξουν! Απ’ ότι φαίνεται το κοινό το λάτρεψε, αφού τον επιβράβευσε με τη ψήφο του ως Audience Vote Winner! Μετρώντας ήδη 6 παρουσίες σε σκηνή FameLab, και την θεματολογία του να έχει ήδη περιλάβει σχεδόν τα πάντα, θεωρεί το School-Lab ως το ιδανικό επόμενο βήμα! Κι αυτό γιατί πιστεύει έντονα πως η επιστήμη δεν μπαίνει σε καλούπια, κι επομένως δεν έχει να κάνει από ποιον θα εξηγηθεί, αλλά σε ποιο βαθμό θα κατανοηθεί!
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ   ΧΟΡΗΓΟΣ
Βρετανικό Συμβούλιο   Science Communication CY   Υπουργείο Παιδείας και Πολιστισμού   KEAN